No a la cadena perpètua

acte-contra-cadena-perpetuaEl passat 16 de març tot un seguit d’entitats que treballen en la defensa dels Drets Humans van convocar a la ciutadania a la Taula Rodona “No a la cadena perpètua” que es va fer al Col·legi d’Advocats de Barcelona, en la qual es va tractar la reforma del Codi Penal que persegueix introduir la presó permanent revisable, que en la pràctica és una cadena perpètua. La Fundació Ficat va ser un dels organitzadors d’aquest acte, juntament amb Justícia i Pau, Fundació Marianao, Secretariat de Pastoral Penitenciària de Barcelona, Comissió de dret penitenciari del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Grup de Juristes Roda Ventura, Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats i Coordinadora Catalana per la Prevenció de la Tortura. La gravació en vídeo de l’acte es troba en aquest enllaç.

La cadena perpètua és una pena que atempta als drets humans fonamentals perquè no persegueix la reinserció social sinó el càstig del condemnat. Destrueix la condició humana en la seva dimensió moral i causa danys irreversibles en la seva salut física i mental. De fet, és una pena de mort encoberta. Per a n’Eduard Ibáñez, advocat i director de Justícia i Pau, cal fer públic el rebuig des de l’estament jurídic i les entitats que defensen els Drets Humans a fi de denunciar davant la ciutadania la hipocresia i la barbaritat d’aquesta reforma que prioritza la    comdemna a la cura. Hi ha una recomanable entrevista a BTV en la qual trobarem una exposició dels principals aspectes negatius d’aquesta reforma (entre els minuts 1:08:50 i 1:14:15).

A continuació farem un resum de les principals idees dels ponents que van intervenir.

Segons na Mercedes Garcia Aran, catedràtica de Dret Penal de l’UAB, pot ser considerada inconstitucional, innecessària amb el Codi Penal vigent i demagògica en la mesura que representa un sistema punitiu populista. Ens recorda que a Espanya no hi ha un nombre significatiu de delictes greus que ho justifiqui, i fins hi tot està per sota de la mitjana europea.

Per una altra banda, al parer d’en José A. Rodríguez Sáez, jutge, portaveu de l’Associació Jutges per la Democràcia, es tracta d’una reforma l’aplicació de la qual serà força problemàtica per la seva indefinició, sobre tot pel que fa als temps d’estada a la presó i a l’arbitrarietat en la revisió de la pena. Subratlla que aquesta reforma assenyala un dèficit de cultura democràtica en la classe política que la defensa.

Aprofundint en aquesta línia, en Oriol Rusca, degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, afirma que aquesta reforma del Codi Penal, pel que fa a la seguretat ciutadana, representa un pas més en l’atac a les llibertats individuals i en les mesures repressives dels sectors més ortodoxos del neoliberalisme espanyol que repliquen el model anglosaxó, la finalitat de les quals és el control de la societat mitjançant la por. Torna a recordar que a Espanya s’han reduït els delictes i és el tercer país europeu amb menys delinqüència, per la qual cosa la reforma no té altres motivacions que les electoralistes creant una fictícia seguretat jurídica. A més a més, discrimina i exclou a aquells individus dels sectors més vulnerables de la nostra societat que delinqueixen. Ens crida l’atenció del perill pels drets fonamentals convertir el Dret Penal en una eina de revenja dels poderosos.

Per últim, per en Pere Soler, director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat de Catalunya, hi han un seguit de circumstàncies que s’han de considerar per a valorar l’impacte d’aquesta reforma, com el grau penitenciari i els permisos, la responsabilitat civil del condemnat, la llibertat condicional, la regressió a la presó o els casos de llargues condemnes. Al seu parer cal avançar en la flexibilitat dels programes que s’apliquen i en el seguiment dels presos en règim obert.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s