XVè Aniversari de la Fundació Ficat

El passat dissabte 21 de febrer les persones que treballem a la Fundació Ficat ens vàrem trobar al Centre Cultural Casa Orlandai per fer un dinar de germanor i seguir pensant en comú les nostres propostes a l’entorn de la defensa dels col·lectius més vulnerables i dels drets humans. El 2015 fa just 15 anys que va néixer Ficat com a Fundació privada a fi de consolidar els programes que es realitzaven des de la seva etapa com a Associació. L’actual patronat i equip tècnic de Ficat vol manifestar el seu agraïment a totes les persones que en el passat han treballat en aquesta entitat i agraïr als nous col·laboradors el seu esforç i il·lusió per seguir desenvolupant el projecte que representa Ficat.

XV Aniversario Fundacio Ficat

La Fundació Ficat és una entitat privada sense ànim de lucre formada per juristes i professionals de diversos àmbits que té com a objectiu principal lluitar pel dret d’accés a la justícia i per la integració de les persones que es troben en risc d’exclusió social. Va néixer l’any 2000 prenent el relleu de la fins aleshores Associació Ficat- Franciscans Internacionals de Catalunya, una entitat en la que treballaven franciscans seglars des del 1995 donant atenció jurídica i suport als interns del Centre Penitenciari de Joves de la Roca del Vallès (Barcelona). La seu de l’entitat està a Barcelona, al carrer Comerç 42.

Ficat ha consolidat en aquest temps l’acompanyament jurídic als joves presos. I avui també ha afermat la figura del jurista social, que assessora col·lectius vulnerables i sense recursos de forma gratuïta. Les problemàtiques socio-jurídiques són variades i abasten des del dret d’estrangeria (immigració, nacionalitat) i de família, al dret d’infància i a l’habitatge, entre d’altres. Els professionals de Ficat identifiquen la problemàtica, la classifiquen, la pal·lien en la mesura de les seves possibilitats i deriven la persona afectada al professional que correspongui per garantir l’accés a la justícia i als recursos assistencials i formatius. L’entitat fa “justícia de carrer”, allò que en la tradició anglo-americana es coneix com street law.

logos antiguos

La Fundació proporciona també formació jurídica pràctica a col·lectius vulnerables, com ara persones sense recursos, immigrades, privades de llibertat i als sectors professionals que intervenen en els processos d’acollida social d’estrangers, com ara els educadors socials. D’aquesta manera fomenta l’apoderament i capacitació de les persones que pertanyen als col·lectius més vulnerables, amb una especial cura dels menors, per fer-ne ciutadans autònoms i participatius en la societat.

Ficat està governada per un Patronat que, a data de 2015, està presidit per en Josep Maria Garcia Picola. L’equip tècnic el formen Noemi Morell (coordinadora), Josep Maria Garcia Picola, Pamela Bellagamba i Cristina González. Amb aquest equip col·laboren juristes, educadors socials i professionals d’altres disciplines.

One comment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s